La mediació és un mètode complementari i no alternatiu a la via judicial. És a dir, no limita el dret d’acudir a la via judicial. També és possible acudir a mediació suspenent la via judicial ja iniciada.
La mediació és la intervenció d’un tercer imparcial i neutral en una disputa o conflicte sorgit entre dos o més parts, amb la finalitat d’aconseguir una solució al conflicte plantejat.
És un mitjà de solució de conflictes on el mediador és acceptat i triat de manera voluntària per les parts i facilita a que aquestes arriben per si mateixes a l’acord.
L’important és que els interessos de les parts isquen a la llum, que comuniquen i arriben a possibles solucions, acords, de manera satisfactòria. No hi ha guanyadors o perdedors.
El mediador aplica les tècniques de la mediació, controla els nivells de tensió entre les parts, assegura l’ús alternatiu de la paraula, aclareix postures i frena la dinàmica d’augment o escalada del conflicte.
El principi de confidencialitat regeix aquest mitjà de resolució de conflictes.
Normativa:
- Reial decret 1109/2015, d’11 de desembre, pel qual es desenvolupa la Llei 4/2015, de 27 d’abril, de l’Estatut de la víctima del delicte, i es regulen les Oficines d’Assistència a les Víctimes del delicte.
- Llei 4/2015, de 27 d’abril, de l’Estatut de la víctima del delicte.
- Ordre JUS/746/2014, de 7 de maig, per la qual es desenvolupen els articles 14 i 21 del Reial decret 980/2013, de 13 de desembre i es crea el fitxer de mediadors i institucions de mediació.
- Reial decret 980/2013, de 13 de desembre, pel qual es desenvolupen determinats aspectes de la Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils.
- Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils.
- Llei 7/2001, de 26 de novembre, reguladora de la mediació familiar, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.